Het probleem

‘’Chips zakken zijn NIET te recyclen en belanden op de brandstapel bij het restafval!’’

De chipszak zoals wij die allemaal kennen heeft een aluminium binnen laag waardoor hij niet weggegooid mag worden bij het plastic of andere scheidingsbakken. Door deze reden belanden zij hoe dan ook bij het restafval waarna ze verbrand worden om ze van de aarde te verwijderen.

Het grote deel van de Nederlandse bevolking is een chips liefhebber en dat zijn wij ook. Sommige kiezen liever voor paprika andere genieten meer van zeezout. De een kiest eerder voor een huismerk en de ander hecht meer waarde aan diverse A-merken. Een ding blijft alleen gelijk. De zakken met een aluminium binnenlaag kunnen niet worden gerecycled en komen terecht bij het restafval en worden verbrand. Maar hoe zit dit recycle-proces nu in elkaar? In Nederland kennen we verschillende scheidingsbakken. zoals papier, plastic, gft en restafval. Elke scheidingsbak heeft zijn eigen verwerkingsproces. Oud papier wordt weer hergebruikt om nieuw papier van te maken zoals kranten. Hetzelfde geld voor plastic. Je gooit een plastic verpakking weg en dit wordt weer gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld een tennisbal, shampoofles of speelgoed. Bij het restafval is dit niet het geval. Dit kan niet wordt gebruikt om er een ander product van te maken en daarom wordt al het niet te recyclen restafval verbrand in grote ovens.

Plastic afval/PMD afval wordt dus verzameld bij een sorteerinstallatie waarna het afval volledig van elkaar wordt gesorteerd. Metalen worden eruit gefilterd zoals aluminium, waaronder dus ook de aluminium plastic chips zakken. Deze komen vervolgens terecht bij het restafval, want deze zijn niet volledig gemaakt van metaal of plastic. Vervolgens worden de drankkartons eruit gefilterd en doorloopt het plastic afval nog meerdere stations om al het verschillende plastic bij zijn eigen soort terecht te laten komen. Vervolgens wordt elke soort bij elkaar gedrukt in grote vierkante balen waardoor het gemakkelijk getransporteerd kan worden naar diverse verwerkers van het plastic afval. Zij kunnen er op die manier weer een ander plastic product van maken.
Wil je meer weten bekijken dan het filmpje hiernaast. 

Zoals benoemd, worden de chipszakken dus niet gerecycled maar worden ze in hoogovens gegooid om ze te verbranden. Voor het verbranden van aluminium wordt veel energie geëist van de ovens, omdat aluminium minder makkelijk verbrand dan bijvoorbeeld plastic. Het is vooral zuur, omdat de verbranding van de aluminium plastic chips zakken kan worden voorkomen.. Aangezien wij daar invloed op uit kunnen oefenen, moet hier verandering in komen!

Chips zak

1 miljoen chips zakken per dag verbrand?

In Nederland is chips TV snack nummer 1. ELKE DAG worden er dan ook ruim 1.000.000 chips zakken geproduceerd in Nederland. Dit moet wel, want er is ook erg veel vraag naar chips. Dit heeft alleen een nadeel. Al deze chips zakken kunnen niet gerecycled worden en worden verbrand op de brandstapel.

Ja inderdaad, 1 miljoen! Dan besef je pas hoeveel afval wij dan wel niet verbranden wat onnodig zou zijn als er een recyclebaar alternatief voor is. En dat voor een product dat ook nog eens een korte levenscyclus heeft. De korte levenscyclus

Chips producenten produceren dus dagelijks 1.000.000 chips zakken die later veel schade aan het milieu aanrichten. Maar hoelang is later precies?

Ga maar eens na dat de chips afdeling in de supermarkt per dag wel meerdere keren bij gevuld moet worden. Vervolgens wordt een gekochte zak chips, door de consumenten, regelmatig binnen een paar dagen opgegeten en weggegooid. Al snel komen deze bij het restafval en worden ze verbrand.

De levenscyclus van een zak chips is dus zodanig kort dat het zonde is om een verpakking te maken van nieuwe materialen dat al weer heel snel verbrand wordt. Dit is erg schadelijk voor het milieu en zeker als je bedenkt dat de Nederlander gemiddeld wekelijks een zak chips in zijn handen heeft.

Wij kunnen zorgen voor een positieve impact!

Onze missie: Samen strijden voor een 100% recyclebaar chipsassortiment. Op dit moment zijn nog teveel chipsvarianten te vinden in een niet recyclebare verpakking. Wij vinden het belangrijk dat we chipsmerken bewust laten worden van de schade die chips zakken met een aluminium binnenlaag met zich mee brengen.

Het grote voordeel voor de oplossing van het probleem, is dat wij als Nederlanders enorme chips liefhebbers zijn. Doordat Nederlanders enorm veel chips kopen kunnen wij ook voor een enorme impact zorgen wat er voor kan zorgen dat er wel chips verpakkingen verkocht kunnen worden die recyclebaar zijn! Om dit te realiseren staat ons een uitdagende reis te wachten. Ga jij met ons mee op reis?

 

1. Herkenbaar maken van het probleem. Misschien wel de meest belangrijke stap staat gelijk al op nummer 1. Dit komt omdat vele mensen nog niet beseffen dat de aluminium chips zakken uit eindelijk worden verbrand en dus niet goed zijn voor het milieu. Mensen gooien het vaak nog steeds weg bij plastic afval en hiervan moeten mensen bewust worden dat dit niet kan. Als eerst probeert Snecco dit probleem herkenbaar te maken in Noord-Brabant om vervolgens het complete land hiervan bewust te maken. 

 

2. Het opschalen van de verkooppunten van provinciaal naar landelijk niveau zodat iedereen in Nederland beschikking kan hebben tot een recyclebare en herbruikbare variant van de chips verpakking. Zo kan heel Nederland mee gaan doen om samen impact te maken en de markt te gaan veranderen. 

 

3. Grote recycling campagnes opstellen waardoor in Nederland nog meer aandacht komt voor het recyclen van ons afval. Waardoor iedereen ook bewust is dat het recyclen van ons afval nut heeft en cruciaal is om een betere wereld ter creëren.

4. Andere chips A-merken en Huismerken ervan bewust te laten maken dat ook zij over moet gaan naar recyclebare verpakkingen. Want alleen samen, met iedere partij en iedere ziel maken we het verschil. Niemand mag en kan achterblijven en iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen voor een fijnere leefomgeving.

 

5. Elke chips verpakking in Nederland is recyclebaar… Nu de rest van de wereld nog. Maar wij weten zeker dat we dit kunnen realiseren. Wij beginnen alvast, recycle jij ook mee? 

Overtuiging 1
Elke niet recyclebare chips verpakking is er 1 te veel
Overtuiging 2
Niet alleen een duurzame verpakking maar ook duurzaam gevuld.
Overtuiging 3
Recycle, Recycle, Recycle
Previous
Next

Samen zijn wij verantwoordelijk voor de aarde

Elke chips verpakking die niet recyclebaar is, is er een te veel vinden wij als Snecco. Maar alleen kunnen wij dit natuurlijk niet voor elkaar krijgen. Daarvoor zijn er een aantal partijen nodig geweest die vanaf het begin af aan al in ons geloofden. Hiervoor zijn wij dan ook ontzettend dankbaar en kunnen wij vasthouden aan onze 3 belangrijkste overtuigingen. Deze overtuigingen zijn nodig om de missie van Snecco te behalen.

Snecco is nog steeds een studentenbedrijf met een duidelijke missie. Om deze missie te behalen houdt Snecco vast aan 3 belangrijke overtuigingen.

  1. Elke niet recyclebaar chips verpakking is er 1 te veel.
 

Om zo snel mogelijk naar een land met volledige recyclebare chips verpakkingen toe te gaan is dit principe natuurlijk van belang. Hoe minder chips zakken bij het rest afval belanden hoe minder chips zakken er worden verbrand en des te beter dat is voor het milieu.

  1. Niet alleen een recyclebare verpakking maar ook duurzaam gevuld.
 

Naast dat de verpakking beter is voor mens en milieu is ook de manier waarop de aardappelen worden geteeld duurzaam. Zo worden er bijvoorbeeld geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het telen van de aardappelen waardoor Snecco ook probeert op deze manier de biodiversiteit niet te verstoren en de kwaliteit van de grond en dieren in tact te houden.

  1. Recycle, Recycle, Recycle
 

Het is natuurlijk fantastisch als onze missie gerealiseerd kan worden. Daar streven wij dan natuurlijk naar. Maar we moeten er natuurlijk wel met z’n alle voor zorgen dat het op de juiste wijze gerecycled wordt. Dus laten we deze verantwoording dan ook met zijn alle pakken, want recyclen doen we samen!

Doe het niet voor ons, maar voor het milieu

Wij proberen ons steentje bij te dragen aan het milieu. Alleen kunnen we dit niet alleen. Wij hebben jullie dan ook zeker nodig. Om bewustwording te creëren bij de chipsmerken moeten zij komen te weten wie Snecco is. Deel ons verhaal met vrienden, familie, collega’s, etc. Houd onze Social media in de gaten en maak ook nog eens kans op te gekke prijzen.

Of 

Heb jij nou een eigen winkel, of ken jij iemand met een winkel die het product van Snecco ook wel interessant lijkt. Zoek dan zeker contact met ons op. Iedere winkel helpt ons een stapje dichterbij naar het realiseren van een 100% recyclebaar chips assortiment.  

Ingrediënten Snecco

In het bijzonder

Drie jonge ondernemers hebben grootse plannen maar met weinig geld en beperkte connecties is het lastig om dit te bereiken. Daarom heeft Snecco veel belangen bij haar huidige partners die vanaf het begin al in Snecco geloofden.

Avans; Verschillende docenten van de academie AMBM staan altijd voor Snecco klaar. Voor raad en advies, Expertise en het uitbreiden van het netwerk hielpen zij hard mee om de reis van Snecco samen te gaan belopen.

Leveranciers en Partners: Een concept creëren lukte en om het in praktijk werkelijkheid te laten worden heeft Snecco met enorm veel mensen gemaild, vergaderd en koffie gedronken. Zonder deze inspirerende personen zou Snecco nooit hebben bestaan. Snecco wilt dan ook alle personen bedanken die moeite en energie in het concept hebben gestopt. Snecco wilt deze helpers bedanken op het gebied van het meedenken, het geven van advies & feedback, het samenwerken of welke andere vorm dan ook dat zij aandeel hebben gehad in het opzetten van het bedrijf.

Franchise Jumbo; Een product is leuk om te creëren en al helemaal als je er een statement mee kunt maken. Maar wat heeft dat voor nut zonder enig vertrouwen vanuit grote spelers binnen deze markt? De verschillende maatschappelijk betrokken Jumbo’s in de regio Noord-Brabant gaven Snecco dit vertrouwen en de kans om deze mooie reis van start te laten gaan.